Newsletter 2010/01

CO VLASTNĚ CHCETE?
ANEB JAK SE PTÁŠ, TAKOVOU DOSTANEŠ ODPOVĚĎ

(z technik neurolingvistického programování)

Začíná koučovací sezení. Kouč – využívající obvykle metodu GROW – položí hned zkraje otázku: „Co chcete řešit? Jaký je Váš cíl?“. Dostane se mu často odpovědi: „Já nevím…no vlastně zlepšit výkonnost / být efektivnější / lépe zvládat krizové situace / dosáhnout lepší rovnováhy mezi osobním a pracovním životem…

Někdy to koučovaní říkají s velkým vnitřním přesvědčením, někdy je to spíše vyjádření odpovědi, která „se asi očekává“, někdy je to neochota nebo neschopnost se zastavit a více do hloubky promyslet své cíle, a pak výše uvedená prohlášení jsou spíše umělou „nálepkou“. Co udělat pro to, abychom cíl lépe určili a hlavně otestovali, zda je to opravdu skutečný cíl?

Osvědčují se otázky typu:
Co byste chtěl, aby se po dosažení cíle změnilo?
Jak poznáte, že jste cíle dosáhl?
Jak to pozná Vaše okolí (šéf, podřízení, kolegové, rodina)?
Co se změní, až cíle dosáhnete?
“ apod.

S oblibou využívám techniku z neurolingvistického programování, která je zaměřena na využívání všech našich smyslů při stanovování cíle.

Koučovaný je veden k tomu, aby si vizualizoval cílový stav, představil si, jak to bude vypadat, až cíle dosáhne, co uvidí kolem sebe, co uslyší, jakou vůni nebo chuť bude cítit, jaké bude mít tělesné pocity. Čím více smyslů a tělesných představ zapojíme, tím posilujeme pravděpodobnost, že vytrváme na naší cestě k cíli. Jsou to takové „háčky“ a podpora, kterou každý při koučování ocení…

Touto mentální technikou si koučovaný utváří výraznější a působivější obraz svého cíle, intenzivně představu prožívá, zpřesňuje a upravuje obraz cíle. Rolí kouče je pak pomoci koučovanému si obraz cíle udržet, prozkoumávat cesty k němu, podporovat koučovaného na cestě k cíli a společně plánovat konkrétní kroky.

Poznámka:

GROW – metoda koučování zaměřená na G = Goals (stanovení cíle), R=Reality (popis současného stavu), O=Options (prozkoumávání možností) a W=Will, What, Who, Where, When (motivace pro uskutečnění cíle, plánovaní cesty k cíli).

Neurolingvistické programování (NLP) je obor aplikované psychologie, který založili v 70. letech min.století John Grinder a Richard Bandler. Zabývá se souvislostmi myšlení, komunikace a chování, postupy, jak dosahovat změn.

PhDr. Anita Crkalová  /   Managing Consultant
Coaching Systems s.r.o.
Blanická 28   |   120 00 Praha 2 - Vinohrady   
Telefon: +420 272 731 401   |   Mobil: +420 731 186 169
E-mail: info@coachingsystems.cz
www.coachingsystems.cz