Newsletter 2010/01

PhDr. Norbert Riethof
Vážení přátelé,
je mi potěšením pozdravit vás uprostřed léta prostřednictvím našeho prvního newsletteru. Touto cestou bychom vám rádi několikrát do roka přiblížili aktuální dění v oblasti vzdělávání a koučování.
Posláním Coaching Systems je hledání a rozvíjení lidského potenciálu, proto cítíme jako svůj závazek zprostředkovávat svým klientům nejnovější trendy v široké nabídce vzdělávacích programů. Spolu se svým týmem jsem jich absolvoval v uplynulých měsících hned několik a nejen o nich se dočtete v tomto vydání.
Věříme, že příspěvky v našem newsletteru pro vás budou inspirací pro vaši práci a osobní rozvoj. Budeme rádi, když nám zašlete své komentáře a společně tak vytvoříme prostor pro sdílení názorů a zkušeností.
Přeji vám krásný zbytek léta!
PhDr. Norbert Riethof  /   Managing Director

Obsah:

JAK KOUČOVAT AUTENTICKY A ODVÁŽNĚ?

Jeden kouč z Anglie mi vyprávěl následující příběh. Manažer, se kterým měl první koučovací schůzku, mu začal vyprávět své „problémy“: „Lidé jsou tu neschopní, nic neumí, nic nefunguje tak, jak má, o všechno se musím postarat já, všechno jim musím říkat do posledního detailu…“ Kouč ho poslouchal a asi po půl hodině podobných lamentací mu řekl: „Poslouchám Vás půl hodiny a za tu dobu se mi udělalo špatně od žaludku. Váš negativismus je devastující.“ Manažer se na něj přísně podíval, asi minutu přemýšlel, a pak odpověděl: „Vy jste první, kdo je tady ke mně upřímný. Děkuji Vám.“

CO VLASTNĚ CHCETE?
ANEB JAK SE PTÁŠ, TAKOVOU DOSTANEŠ ODPOVĚĎ

(z technik neurolingvistického programování)

Začíná koučovací sezení. Kouč – využívající obvykle metodu GROW – položí hned zkraje otázku: „Co chcete řešit? Jaký je Váš cíl?“. Dostane se mu často odpovědi: „Já nevím…no vlastně zlepšit výkonnost / být efektivnější / lépe zvládat krizové situace / dosáhnout lepší rovnováhy mezi osobním a pracovním životem…“
Někdy to koučovaní říkají s velkým vnitřním přesvědčením, někdy je to spíše vyjádření odpovědi, která „se asi očekává“, někdy je to neochota nebo neschopnost se zastavit a více do hloubky promyslet své cíle, a pak výše uvedená prohlášení jsou spíše umělou „nálepkou“.

Co udělat pro to, abychom cíl lépe určili a hlavně otestovali, zda je to opravdu skutečný cíl?

JE KOUČOVÁNÍ OPRAVDU ROZHOVOR?

Téma „7 v 1“!

Koučování je metoda rozvíjení potenciálu prostřednictvím rozhovoru mezi koučem a koučovaným. Lze tedy říci, že je koučování rozhovor? Ano i ne. Přesněji řečeno – koučování – to jsou rozhovory v několika úrovních, při koučování probíhá totiž celá série rozhovorů!

EXECUTIVE COACH TRAINING V LONDÝNĚ
- TRANSFORMAČNÍ KOUČOVÁNÍ

Absolvování 4-denního školení "Executive Coach Training" v Londýně pod vedením Alison Sheridan(CPCC) a Lori Shook (MCC) bylo pro mne výjimečným zážitkem. Nad koučovacími principy a intenzivní prací se sešli účastníci 5-ti evropských zemí (Švýcarsko, Británie, Rumunsko, Česká Republika, Portugalsko), dále Austrálie a Brazílie. Sdílení zkušeností a ponoření se do principů "transformačního koučování" vytvořilo nebývalý prostor pro rozvoj vlastních dovedností a vlastního koučovacího přístupu.

ZKUŠENOST S KOUČOVÁNÍM

(z rozhovoru s absolventem Manažerského koučovacího programu Coaching Systems, manažerem farmaceutické firmy)

Jaké to pro vás bylo být koučován?
Já jsem se ze začátku bál hovořit otevřeně o svých problémech. Nevěděl jsem, jestli ty problémy, co já zažívám na pracovišti, jsou obvyklé a dá se o nich mluvit. Pak jsem si uvědomil, že to tak není - že jsme tady pro to, abychom našli řešení pro nějaké situace, abychom se naučili s něčím pracovat nebo něco lépe využívat. Bylo to velice fajn hovořit s někým nezaujatým, kdo není zanořený do našich problémů. Bylo fajn si o tom popovídat, rozebrat to, vidět to z druhé strany, uvědomit si, co se s tím dá dělat.
Archiv:2013/022013/012012/032012/022012/012011/022011/01
2010/01
Coaching Systems s.r.o.
Blanická 28   |   120 00 Praha 2 - Vinohrady   
Telefon: +420 272 731 401   |   Mobil: +420 731 186 169
E-mail: info@coachingsystems.cz
www.coachingsystems.cz