Newsletter 2012/03

PhDr. Norbert Riethof

Kam kráčí koučování a mentorink v Evropě?

Ředitel společnosti Coaching Systems Norbert Riethof byl jedním z hostů 19. konference European Mentoring & Coaching Council (EMCC) ve španělském Bilbao. Přečtěte si krátký rozhovor, v němž se s vámi podělí o zážitky z konference, kde se mj. slavilo 20. výročí založení EMCC.

Jaké trendy v koučování a mentorinku jste na konferenci zaznamenal?
Konference byla průlomová v tom, že se v nebývalé míře mluvilo právě o mentorinku. Především se řešili rozdíly mezi koučováním a mentorinkem a jak mentorink zavádět do firem. Dále jsem zachytil mnoho postřehů o tom, jak je nesmírně důležité „být koučem“, nikoliv pouze „dělat nějakou koučovací techniku“. Mohl bych citovat americkou koučku Nancy Kline, která byla hlavním řečníkem konference: „Jak si můžeme být jako koučové jisti, že otázka, kterou chceme koučovanému položit, je důležitější než to, na co si chtěl koučovaný v ten moment přijít sám. Jde o to, že současný trend v koučování směřuje k tomu, aby se koučové snažili čím dál více vytvářet prostor pro přemýšlení klienta a není tak důležité, jakou techniku a přístup k tomu zvolí.“

Konference EMCC byla výjimečná také v tom, že se jí účastnilo vedení dalších koučovacích organizací jako je ICF a AC – co to pro kouče a mentory znamená?
Do budoucna je možné očekávat velice úzkou spolupráci těchto tří klíčových organizací, a to zejména v rovině etiky, sbližování pohledů na koučování a také v oblasti akreditací, kdy se počítá s tím, že by si tyto profesní organizace vzájemně uznávaly akreditace koučů a mentorů. Tím se otevírá pro jednotlivce obrovský potenciál. Vysvětlím to na příkladu naší Academy of Coaching Excellence, která jako jediná v ČR má akreditaci European Quality Award od EMCC. Naši absolventi díky tomu získávají certifikát, který jim usnadňuje získání individuální akreditace EMCC. Brzy budou moci tito držitelé požádat ICF a AC o uznání akreditace i u těchto dvou dalších institucí, čímž se jim otevírají nové profesní a obchodní možnosti. Jak se ukazuje, a potvrdil to i výzkum ICF, akreditace jako označení kvality kouče jsou pro firmy čím dál důležitější.

Vy sám jste měl na konferenci workshop na téma „Existenciální přístup v exekutivním koučování“. Proč jste si vybral toto téma?
V době turbulentních změn potřebuje lídr najít svůj střed a zaměřit se na to, jaké jsou jeho hodnoty, čemu nejen jako lídr, ale jako člověk věří. Leadership se totiž stává mnohem osobnějším než v minulosti. Pomocí metody existenciálního dialogu jsem na workshopu ukázal čtyři roviny nahlížení na osobní hodnoty: „já a moje hodnoty“, „ten druhý a jeho hodnoty“, „naše hodnoty společné“ a „naše hodnoty ve vztahu k trhu/společnosti“. Snažil jsem se workshop pojmout hravou formu, a tak jsem k hledání hodnot využil i koučovací karty. V rámci existenciálního přístupu jsem také zmínil pražské rodáky Franze Kafku a Václava Havla, kteří byli všem účastníkům známí. Cítil jsem, že i díky tomu měl můj příspěvek velmi pozitivní ohlas.

Co lze z této konference přenést do českého prostředí?
Viděl bych asi silný apel na kontinuální vzdělávání koučů a mentorů, které v Česku stále ještě zaostává. To znamená, aby se lidé účastnili intervizních setkání a měli svého supervizora. Proto se snažíme od příštího roku tyto věci nabízet v rámci ACE a vybudovat silnou komunitu koučů, kteří budou neustále sdílet zkušenosti a takto se rozvíjet. Ještě jedna věc mě zaujala: ukazuje se, že mentorink by mohl mít v budoucnu překvapivě širší uplatnění než koučování a jeho důležitost ve firmách poroste.

Adéla Štefáníková  /   Project Coordination
Coaching Systems s.r.o.
Blanická 28   |   120 00 Praha 2 - Vinohrady   
Telefon: +420 272 731 401   |   Mobil: +420 731 186 169
E-mail: info@coachingsystems.cz
www.coachingsystems.cz