Newsletter 2010/01

JAK KOUČOVAT AUTENTICKY A ODVÁŽNĚ?

Jeden kouč z Anglie mi vyprávěl následující příběh. Manažer, se kterým měl první koučovací schůzku, mu začal vyprávět své „problémy“: „Lidé jsou tu neschopní, nic neumí, nic nefunguje tak, jak má, o všechno se musím postarat já, všechno jim musím říkat do posledního detailu…“ Kouč ho poslouchal a asi po půl hodině podobných lamentací mu řekl: „Poslouchám Vás půl hodiny a za tu dobu se mi udělalo špatně od žaludku. Váš negativismus je devastující.“ Manažer se na něj přísně podíval, asi minutu přemýšlel, a pak odpověděl: „Vy jste první, kdo je tady ke mně upřímný. Děkuji Vám.“

Ten kouč patřil mezi tzv. gestalt kouče. Gestalt koučování získává v poslední době mezi kouči na popularitě, protože gestalt terapie sdílí s koučováním stejné zaměření na „uvědomění“. John Whitmore, zakladatel koučování v byznysu a autor modelu GROW, o tom říká: „Koučování by mělo splňovat základní dva cíle – zvyšovat uvědomění koučovaného a přenášet odpovědnost za další rozvoj na koučovaného.“

Pojem Gestalt (který do psychologie zavedli již na počátku 20. století němečtí psychologové Koffka a Köhler) znamená celek, tvar a tzv. tvarová psychologie, která z tohoto pojmu vzešla, tvrdí, že celek je více než suma částí. Gestalt terapie rozpracovaná Perlsem v 60. letech minulého století pracuje s cyklem uvědomění (cycle of experience) – příkladem takového cyklu může být, když se v noci probudíte a zjistíte, že máte žízeň. Nejprve si to uvědomíte, pak zmobilizujete své síly a jdete do kuchyně pro skleničku s vodou. Pak pijete, nakonec přijde stav úlevy a vy můžete přejít do dalšího cyklu – např. zjistíte, že se vám chce znovu spát.

S tímto cyklem uvědomění pracuje gestalt terapie jak na individuální, tak týmové úrovni. Mnoho z nás si totiž během svého života vytvořilo tzv. narušení cyklu – různé zkratky a bloky. Například manažer, který neustále plánuje a mobilizuje, ale neumožní ani sám sobě ani svému týmu „užít si“ dokončení úkolu a oslavu úspěchu, zkracuje přirozený cyklus a dostává sebe i svůj tým pod neúnosný tlak.

Academy of Executive Coaching v Londýně nabízí svým posluchačům celý cyklus o přístupu různých psychologických škol ke koučování – vedle kognitivně-behaviorální terapie, psychodynamického přístupu, transakční analýzy apod. právě také gestalt. Já jsem se v letech 2009 – 2010 zúčastnil 6-denního školení (rozděleného na 3 x 2 dny) pro gestalt kouče, který nyní bude zakončen několikahodinovou supervizí pod brilantní Marjorie Shackleton a vypracováním eseje s citováním vlastních zkušeností s gestalt koučováním. Na závěr tohoto programu získám certifikát gestalt kouče. Celý program byl vynikajícím mixem teorie a zážitkových aktivit s mnoha příležitostmi k nácviku gestalt koučovacích dovedností, mezi které patří zejména schopnost uvědomění, sledování energie klienta a práce s experimenty. Těším se, až využiji nabyté zkušenosti při práci se svými klienty.

Více na: http://www.aoec.com/open/gestalt-coaching-skills.asp

PhDr. Norbert Riethof   /   Managing Director
Coaching Systems s.r.o.
Blanická 28   |   120 00 Praha 2 - Vinohrady   
Telefon: +420 272 731 401   |   Mobil: +420 731 186 169
E-mail: info@coachingsystems.cz
www.coachingsystems.cz