Newsletter 2010/01

JE KOUČOVÁNÍ OPRAVDU ROZHOVOR?

Téma „7 v 1“!

Koučování je metoda rozvíjení potenciálu prostřednictvím rozhovoru mezi koučem a koučovaným. Lze tedy říci, že je koučování rozhovor? Ano i ne. Přesněji řečeno – koučování – to jsou rozhovory v několika úrovních, při koučování probíhá totiž celá série rozhovorů!

David Clutterbuck, uznáváný kouč a odborník na oblast rozvíjení lidí, na svém semináři konaném pod záštitou EMCC CZECH v Praze, překvapil posluchače tématem „7 v jednom“. A je to právě celkem 7! rozhovorů, které při jednom koučování probíhají. Napadá Vás, jaké to jsou?

Je to jednak příprava na rozhovor, jak ze strany kouče, tak ze strany koučovaného. Pak probíhá vlastní koučovací rozhovor, který lze nahlížet ze tří rovin (co bylo řečeno, co proběhlo ve vnitřním dialogu u kouče a jaká byla vnitřní komunikace koučovaného). Další dva dialogy probíhají po skončení koučovacího rozhovoru - opět se jedná o vnitřní dialog kouče i koučovaného, jsou to dialogu typu: „Co se povedlo, co udělám příště jinak apod.! Tato následná reflexe je tím, co odlišuje výborné koučovací rozhovory od dobrých koučovacích rozhovorů. Tím se dostáváme k číslu "7 v 1“ - právě tolik rozhovorů by mělo efektivní koučování obnášet!

Na jaké z nich se obvykle zaměřujete, které naopak opomíjíte?

Coaching Systems s.r.o.
Blanická 28   |   120 00 Praha 2 - Vinohrady   
Telefon: +420 272 731 401   |   Mobil: +420 731 186 169
E-mail: info@coachingsystems.cz
www.coachingsystems.cz