Newsletter 2011/01

METODA, KTERÁ POMÁHÁ MĚŘIT ÚSPĚŠNOST PROJEKTU
– model Dr. Donalda Kirkpatricka

Coaching Systems používá pro hodnocení výukových programů jednoduchý a často používaný čtyřúrovňový systém měření vytvořený před několika desetiletími Dr. Donaldem Kirkpatrickem.

ÚroveňMěří otázky týkající se
I Reakce účastníků na kurz
II Schopnosti naučit se prezentovanou látku
III Použití naučených postupů a dovedností v praxi
IV Dopadu na organizaci, návratnosti investice

Úroveň I:

Doporučení:

Úroveň II:

Kontrolní testy:

Doporučení:

Úroveň III:

Doporučení:

Úroveň IV:

  1. Vzhledem k tomu, že je velmi těžké odlišit vliv tréninku od dalších faktorů (jako jsou marketingové programy, změny konkurence, organizační změny apod.) doporučujeme zaměřit se na sledování obchodních výsledků, které mají přímou souvislost s daným tréninkem a které je možné měřit. Konkrétní podoba těchto ukazatelů záleží na vašich požadavcích a dohodě s naším konzultantským týmem, jak je měřit.
  2. V ideálním případě by měly být tyto ukazatele změřeny rok před spuštěním tréninku a rok po spuštění, aby se zabránilo případnému zkreslení kvůli „sezónním“ vlivům. Je také možné porovnat trénovanou skupinu s netrénovanou (kontrolní) skupinou zaměstnanců.
  3. Po dohodě s našimi konzultanty je také možné prokázat návratnost investice vyčíslením všech příslušných nákladů na realizaci výukových programů (příprava, materiály, samotné školení, výdaje za zaměstnance apod.) a porovnáním s hodnotou, kterou výukové programy společnosti přinesly.
PhDr. Anna Crkalová  /   Managing Consultant
Coaching Systems s.r.o.
Blanická 28   |   120 00 Praha 2 - Vinohrady   
Telefon: +420 272 731 401   |   Mobil: +420 731 186 169
E-mail: info@coachingsystems.cz
www.coachingsystems.cz